Geen categorie

Trede 3 én 30+ voor Joustra Stoelverzorgers: ‘Circulariteit van mensen en meubels zien wij als onze dagelijkse missie’

Onlangs is uit een onafhankelijke toetsing gebleken dat Joustra Stoelverzorgers uit Steenwijk voldoet aan alle eisen voor de hoogst haalbare PSO-erkenning. Naast het certificaat voor de derde en hoogste PSO-trede is Joustra Stoelverzorgers daarom ook in het bezit van het 30+ -certificaat, wat zichtbaar maakt dat minstens 30% van het personeelsbestand bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf behoort hiermee tot de koplopers van sociale ondernemers in Nederland.

‘Door een aangepaste werkomgeving vallen de grenzen weg’

Joustra Stoelverzorgers is met ruim 30 medewerkers dagelijks actief in het renoveren en herstofferen van grote aantallen kantoorstoelen. De missie van het bedrijf is dat elk mens en elk kantoormeubel een kans verdient.

‘Onze visie is dat elk mens en elke meubel kwaliteiten heeft, en door een juiste werkomgeving en aanpak iedereen zijn talenten kan ontwikkelen en kan inzetten’, vertelt eigenaar Henry Joustra. ‘Daarom praten wij niet over medewerkers met een afstand of met een beperking, maar zijn het waardevolle collega’s met begrenzingen. Door een aangepaste werkomgeving vallen deze grenzen weg.’

‘Circulariteit van mensen en meubels zien wij als onze dagelijkse missie’, vervolgt Joustra.

‘Het is gezellig, leuke collega’s en er wordt lekker hard gewerkt’, vertelt medewerker Freek Warkor. ‘Wat ik er zo mooi aan vind is dat je vooral met je handen bezig bent. Dat noem je handwerken en dat vind ik mooi. Alles opnieuw opbouwen.’

Koploper

Door op een actieve en bovendien duurzame wijze werk te maken van deze missie is Joustra Stoelverzorgers in aanmerking gekomen voor de hoogst haalbare PSO-erkenning. 

Organisaties die de norm voor trede 3 behalen, presteren met betrekking tot sociaal ondernemen ruim boven het gemiddelde ten opzichte van andere organisatie (met minstens één medewerker uit de PSO-doelgroep in dezelfde bedrijfsgrootteklasse), en behoren tot de 10% best presterende bedrijven op dit gebied.

Met de Trede 3 | 30+ -certificering tonen organisaties bovendien aan dat minimaal 30% van hun personeelsbestand bestaat uit mensen uit de PSO-doelgroep, conform artikel 2.82 van de herziene Aanbestedingswet.

‘Het PSO-certificaat is een formele bevestiging die landelijk erkend wordt vanuit de overheid en een groeiend aantal ondernemingen, die dit PSO-certificaat steeds meer eisen bij aanbestedingen voor refurbishing en hergebruik van kantoormeubilair. Tevens onderscheidt dit ons op een commerciële manier in de markt, als enige gecertificeerde industriële meubelstoffeerderij,  dat onze kansen en gunning van toekomstige opdrachten zal vergroten’, vertelt Joustra.

Organisaties die bij Joustra inkopen kunnen hiermee hun Social retun-verplichting (deels) invullen. Ook worden inkopen bij PSO-gecertifieerde organisaties bij de PSO-meting meegenomen als ‘indirecte sociale bijdrage’ om de keten van sociaal ondernemers verder te stimuleren.

Benieuwd hoe uw organisatie scoort op de PSO-prestatieladder? Op MijnPSO kunt u dit vrijblijvend meten.  

social enterprise