Nieuws

De Koning op werkbezoek in Harderwijk

Enorm trots en dankbaar zijn wij met het werkbezoek dat Zijne Majesteit de Koning vanmorgen heeft gebracht op onze locatie in Harderwijk! Het bezoek werd gebracht in kader van de Nederlandse Maakindustrie en de Koning was zeer geïnteresseerd in de combinatie van maakproductie met inzet van onze werknemers met een uitdaging. “Circulariteit van materialen en mensen” heeft de Rijksvoorlichtingsdienst het in zijn persbericht benoemd, wat exact verteld waar wij dagelijks voor staan. Hieronder het persbericht.

Koning bezoekt maakindustrie in Harderwijk

12 maart 2019 – 12:21

Zijne Majesteit de Koning heeft op dinsdagochtend 12 maart een werkbezoek gebracht aan twee bedrijven in Harderwijk in het kader van de Nederlandse maakindustrie. De Koning ging op bezoek bij meubelstoffeerderij Joustra Stoelverzorgers, een sociale onderneming waar mensen met een functionele beperking werkzaam zijn. Aansluitend bezocht hij AWL-Techniek, een internationaal bedrijf voor geautomatiseerde verbindingsoplossingen.

De Nederlandse maakindustrie kent enerzijds ambachtelijke bedrijven die al decennialang vernieuwen en anderzijds nieuwe ondernemingen met innovatie in hun DNA. Zij ontwerpen en produceren halffabricaten en eindproducten in zeer uiteenlopende sectoren en zijn soms mondiaal leider in nichemarkten.

De Koning startte zijn werkbezoek bij Joustra Stoelverzorgers. De industriële meubelstoffeerderij richt zich op stoffering en onderhoud van meubilair voor onder meer de zorg-, onderwijs- en gezondheidssector en voor kantoorlocaties. De dienstverlening loopt van ontwerp en stoffering tot en met assemblage en levering. Het bedrijf heeft voornamelijk medewerkers in dienst met een functionele beperking. Er wordt nauw samengewerkt met de Sociale Werkvoorziening Reestmond in Meppel, Proson in Ermelo en GGZ Centraal uit Amersfoort. De Koning kreeg een rondleiding door het bedrijf. Hij ging in gesprek met de medewerkers en de directie over hun ervaringen. De meubelstoffeerderij kenmerkt zich door een moderne ambachtelijke aanpak, gericht op de verlenging van de levensduur van projectmeubilair. ‘Circulariteit van materialen en mensen’ is de rode draad in de bedrijfsvoering. De gekozen sociale business-opzet van Joustra Stoelverzorgers maakt het mogelijk om ambachtelijke maakindustrie in Nederland te laten plaatsvinden.

Aansluitend bezocht de Koning AWL-Techniek. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van high-end automatisering, robotisering en verbindingstechnologieën als laserlassen en booglassen. In de afgelopen 25 jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld van machinebouwer voor de Nederlandse markt tot internationale toeleverancier voor de automotive en andere metaalverwerkende industrieën. AWL heeft vestigingen in Nederland, China, Mexico, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Koning bezocht onder meer de assemblagehal. Daar sprak hij met de medewerkers over hun werkzaamheden en loopbaanontwikkeling. Met het oog op de toekomstige generatie werknemers en technologieën, hecht het bedrijf belang aan investering in onderwijs en ontwikkeling. Een deel van de locatie in Harderwijk is dan ook als Experience Center ingericht, waar met testopstellingen proefseries gedraaid kunnen worden.

Het werkbezoek vond plaats naar aanleiding van het thema van de Nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in januari dit jaar. Naast enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving representeren, waren ook vertegenwoordigers uit de Nederlandse maakindustrie genodigd. In december 2018 bracht de Koning in dit kader in Helmond al een werkbezoek aan MTA, bedenker en bouwer van mechatronische machines en systemen, en Huijbregts Groep, verwerker van poeders voor de levensmiddelenindustrie (zie RVD persbericht nr. 284).

 

social enterprise